Początek z basówką i problem z combem Ampeg Ba 112

Witam wszystkich.

Od kilku lat chodził mi po głowie pomysł rozpoczęcia nauki grania na basie
i w końcu się zdecydowałem. Na pierwszy bass wybrałem Squier VM, a combo
ampeg ba 112. Oba używane. Combo przyszło pierwsze więc bez niczego
postanowiłem je podłączyć bez niczego. Combo bardzo cicho buczy przy
głośności na 0, przy treble na 5 cicho szumi, a przy wszystkich pokrętłach
na full szumi bardzo wyraźnie i także buczy. Nie znam się kompletnie i nie
wiem czy kupiłem jakiś szajs czy może to normalne.

Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc

Załączniki

-

Jak Ty oceniasz wpis?

Wiesz po co są te ikonki?

Wpisy są prywatnymi opiniami poszczególnych autorów.

Komentarzy: 4

  1. Po pierwsze: powiedz skąd jesteś, po drugie: czy jak bas jest do niego
    niepodłączony, to też buczy / szumi?
  2. Jestem z Kraśnika (kawałek pod Lublinem)

    Combo szumi kiedy nic nie jest do niego podłączone. Nie mam jeszcze basu
    więc nie mogę sprawdzić jak się ono zachowuje.
  3. A kabel jakiś przynajmniej masz?

    To co opisałeś nie oznacza, że sprzęt jest uszkodzony - poczekaj cierpliwie
    na bass.

    Jeśli masz kabel (bez basu) to wepnij go w gniazdo, włącz wzmacniacz,
    odkręć głośność na ~25% (ustawienie pozostałych gałek jest
    nieważne).

    W trakcie podgłaśniania szum (w tle) powinien lekko narastać - jak już
    podgłośnisz do 25% wzmacniacz, to dotknij drugiej końcówki jacka
    (oczywiście nie tej wpiętej do gniazda) -> szum powinien się
    zwielokrotnić w momencie dotknięcia, a jak puścisz, to powinien wrócić do
    poprzedniego poziomu.

    To jedyne co możesz sprawdzić bez instrumentu.
  4. wazna

    jest jeszcze jedna galka wysokich jak odkecisz na fula a szumy się zwieksza to
    sugeruje na zuzyte kondensatory
Napisz odpowiedź