Odkopanie gitary – działa czy ok???

Witam!

Po latach odkopałem swoją starą gitarkę – 5 strunowy ZAK. Tak w ogóle to
nawet nie wiem do jakiej klasy sprzętu zaliczyć tą gitarę. W młodości mi
się na niej świetnie grywało 🙂 Dlatego teraz po latach chciałbym, żeby
znowu zagościła w moim życiu.

Problem z gitarą mam taki, że nie wszystkie potencjometry działają. Można
podkręcać, skręcać i nic – ewentualnie na jednym jakiś trzask lub szum i
tyle. Albo gra (w sensie słychać) albo cisza jakby nie była podłączona.
Jak pamiętam to taką już ją kupiłem i wtedy jakoś mi to nie
przeszkadzało, no bo co kurcze – WOW – miałem gitarę i to się liczyło.

Jak odkręciłem tylną klapkę to niewiele mi to dało. Dla jasności
dołączam zdjęcia oraz schemat jak to aktualnie jest podłączone.

Może komuś uda się to rozwikłać i będziecie mi w stanie pomóc
zreanimować mój stary sprzęt.

Dzięki

/wp-content/uploads/intext/jpeg/4419-image.jpg /wp-content/uploads/intext/jpeg/4420-image.jpg /wp-content/uploads/intext/jpeg/4421-image.jpg

/wp-content/uploads/intext/jpeg/4422-image.jpg /wp-content/uploads/intext/jpeg/4423-image.jpg /wp-content/uploads/intext/jpeg/4424-image.jpg

/wp-content/uploads/intext/jpeg/4425-image.jpg /wp-content/uploads/intext/jpeg/4426-image.jpg /wp-content/uploads/intext/jpeg/4427-image.jpg

/wp-content/uploads/intext/jpeg/4428-image.jpg /wp-content/uploads/intext/jpeg/4429-image.jpg /wp-content/uploads/intext/jpeg/4430-image.jpg

/wp-content/uploads/intext/jpeg/4431-image.jpg /wp-content/uploads/intext/jpeg/4432-image.jpg

dzisiaj jeszcze podłączyłem raz jeszcze gitarę i tak to działa:

potencjometr do przystawki 1 – dźwięk jest „pusty” albo taki
pociągły/wyraźniejszy

potencjometr do przystawki 2 – trzeszczy albo i nie, jest dźwięk albo i
nie

potencjometr „T” – nie zauważyłem wpływu – czasami potrzeszczy/poszumi jak
się go przekręca ale tak to nic

potencjometr do mostka – nie zauważyłem wpływu…

a tak w ogóle to te przystawki Schaller to dobra rzecz??? Trochę się
zdziwiłem że takie ładne okablowanie do nich, a reszta tak zrobiona „po
macoszemu” 🙂

Załączniki

-

Jak Ty oceniasz wpis?

Wiesz po co są te ikonki?

Wpisy są prywatnymi opiniami poszczególnych autorów.

Komentarzy: 7

  1. Spróbuj wyczyścić te potencjometry, jest specjalny środek w sprayu do
    czyszczenia styków. Jak to nie pomoże to możesz przelutować wszystko od
    nowa, może jakieś "zimne luty". W ostateczności kup nowe poty, przewody i
    zrób od podstaw ten układ. Ewentualnie wcześniej sprawdź przetworniki czy
    działają.
  2. Dokładnie. Na początku sprawdź rezystancję przetworników, bo czasem
    problem może zaczynać się od pękniętego malutkiego drucika, gdzieś tam na
    początku układu. ;)

    Winno być ~6k Ohm.

    @Rafal_P: Tak w ogóle to nawet nie wiem do jakiej klasy sprzętu zaliczyć tą gitarę.




    Najlepszej. Dziękujędobranoc.
  3. Wygląda na to, że pierwsza przystawka jest całkowicie przyklejona do masy.
    Sprawdź jeszcze raz schemat. Skąd jesteś? Jeżeli z warszawy, to za dobre
    piwo uruchomię Ci ten bass. ;)

    Edit, nie podoba mi się ten schemat. To jest fabryczna robota? O.o
  4. Układ wygląda na prawidłowy ... Wymieniłes baterie???
  5. Hej

    No jestem z Bydgoszczy więc z propozycji wyjazdu do Wawy będę musiał
    zrezygnować - ale wielkie dzięki za chęci. Bas dostałem od kumpli z
    zespołu - hmm... 12 lat temu... Normalnie wieki już minęły... i tak już
    był :) czy to fabryka czy inwencja - pojęcia nie mam. Aktualnie szukam
    multimetru żeby te oporności sprawdzić no i może uda mi się te
    potencjometry "Kontaktem PR" jak go kupię... No tak - bateria - jutro
    spróbuję.
  6. Chciałem Ci powiedzieć, że masz zajebisty bass tak poza tym ... polski
    odpowiednik spectora :)
  7. Witam

    - pierwsza przystawka jest rzeczywiście przyklejona do masy (taki wielki
    glut...)

    - zakupiłem "Kontakt PR" oraz "Kontakt S" - na razie tylko odkręciłem potki
    i wpsikałem PR'a w nie do środka (ja + lutownica = średni koncept)

    - wymieniłem bateryjkę na nową

    Po tych zabiegach słychać już ze wszytko działa tylko w takim strasznie
    nikłym zakresie, w sensie jest, jest, jest prawie prawie i nie ma :) Wszystkie
    potencjometry mają oznaczenie 15A25K. Jak sobie przeglądam schematy na
    seymourduncan.com to tam w basowych zawsze są 100K - może mam za małe??? No
    i czy powinny być potki logarytmiczne czy liniowe??? Czyli w sumie się zgadza
    "zakres działania", że nie słychać różnicy prawie w ogóle aż nagle do
    zera.

    Poza tym sprawdziłem multimetrem potki i wyszło coś dziwnego. Te oznaczone
    "V" na schemacie (to przystawek) miały po 12k omów (?), ten "T" ze schematu
    miał 23,2k a czwarty (do mostka) 24k omy. Przystawek nie sprawdzałem, bo to
    chyba wiąże się z ich wykręceniem - spasowałem.

    Co zrobić z tą pierwszą przystawką??? Na nowo przylutować, bo to chyba nie
    powinno tak pozostać.

    I te potki - jeden to totalnie szalał na pomiarach (ale jeszcze przed
    czyszczeniem) - może teraz już mu lepiej

    Potki "T" oraz ten od mostka mają być na jednym styku nie podłączone???

    I jeszcze jedno mi się przypomniało - bateria - czy na baterię jest - hmm -
    coś w rodzaju uchwytu/kieszeni żeby się "nie walała" luzem??? U mnie jak na
    razie przy pomocy zwitka papieru rozpiera się o potencjometr, gniazdo jack i
    korpus :)

    dzięki
Napisz odpowiedź