Szumy Ampeg BA 600

Witam, posiadam combo basowe Ampeg BA 600. Od kilku tygodni podczas użytkowania w moim combo występują niepokojące szumy. Wyeliminowałem kwestie gitary i kabla odłączjąc ją całkowcie wraz z przewodem od combo – szum pozostał Wyeliminowałem kwestie uszkodzonego gwizdka czy tez syku jak kto woli wyłaczając go potencjometrem seryjnie montowanym w combo BA 600. Co najdziwniejsze combo szumi również w trybie pracy „właczonego przycisku mute” – wyciszającego instrument. Pozdrawiam i uprzejmie proszę o podpowiedzi, Tomek

Załączniki

-

Jak Ty oceniasz wpis?

Wiesz po co są te ikonki?

Wpisy są prywatnymi opiniami poszczególnych autorów.

Komentarzy: 16

  1. Podłącz combo do gniazda z rzeczywistym uziemieniem, a nie tylko bolcem :P.
  2. Dzięki za podpowiedź, ale podejrzewam że to zły trop. Ponieważ combo poza
    domowym zaciszem i salką prób wykorzystywane jest na cotygodniowych
    chałturach, każda w innym lokalu. Wiekoszość z lokali ma bardzo słabe
    zasilanie ale grałem równiez w takich miejscach gdzie scena wraz z zasilaniem
    i światłem była skonstruowana w sposób nienaganny na systemie stablilzacji
    prądu. W takich przypadkach combo nadal mocno szumiało.

    Dziekuje, za podpowiedź i czekam na kolejne pomysły.

    Pozdrawiam :)
  3. A jak pokręcisz potencjometrem od wysokich tonów? Jaki efekt?
  4. Jaki jest Twój poziom znajomości układów elektronicznych, takich jak
    wzmacniacze? Jeśli znikomy to zrób prosty test: włóż kabel gitarowy i na
    wtyku jack, który wkładasz do gitary, zewrzyj pin sygnałowy do masy jakimś
    kawałkiem kabelka. Jeśli szumi nadal - serwis :) (o ile jesteś pewny
    uziemienia).

    Jeśli znasz się coś więcej, to spróbuj odłączyć preamp i zewrzeć samo
    wejscie końcówki mocy. Jeśli szumi nadal, to wina któregoś elementu
    końcówki lub zasilacza, a jak się wyciszy - to preamp. Ale dalej już się
    nie mieszam, bo mogę więcej zepsuć niż pomóc.
  5. Nie miałe nigdy i nie używałem Ampega BA 600, więc coś może powiem.

    Gniazdka wejściowe powinny mieć (najczęściej mają) taki patent, że jak
    się wyjmie "Jacka" to pin sygnałowy (ten co się styka z czubkiem dżeka)
    automatycznie zwierany jest do masy.

    Żeby, między innymi, nie szumiało.
  6. Witam,

    biorąc pod uwagę że jestem teraz poza miejsce zamieszkania i dostęp do
    mojego BA 600 będę miał dopiero w sobotę, na pytanie czy na pewno
    wyeliminowałem kwestie braku uziemienia odpowiem sobie i wam drodzy
    forumowicze na początku tygodnia. Co prawda powyżej napisałem że combo
    zwiedzilo kilka bardziej i mniej przystosowanych scen, ale nie zaszkodzi
    sprawdzic jeszcze raz.

    Co do ostatniego posta "glatzman" - wcześniej opisałem że szumi w każdej
    mozliwej kompilacji. tzn z włążonym jackiem i bez niego oraz z włączonym
    przyciskiem mute.

    ale z tego co sobie przypomnialem po wypowiedzi "Tinky" to może być problem z
    preampem.

    W Ampeg BA 600 są dwa preampy lampowy i tranzystorowy, i o ile dobrze
    pamiętam to jak włączyłem preamp lampowy to combo się wyciszyło wiec może
    uszkodzenie wysąpilo w preampie tranzystorowym?

    Co do gwizdka mam tam taki potencjometr z tyłu, który reguluje jego prace
    łącznie z pozycja "0" kiedy gwizdek się wyłącza. Fakt szum się zmniejsza
    ale nadal jest. Probowałem tego samego z potencjometrem treble ale i w tym
    przypadku problem się powtarza.

    Co do ewentualnej naprawy przyznam się że nie chciałbym ryzykować naprawy na
    własną rękę ale może ktoś zna dobrego fachowca od wzmacniaczy itp w
    okolicach podkarpacia. ewentualnie w promieniu 200 km od Tarnobrzega, np w
    strone lublina, kielc, rzeszowa, radomia czy warszawy.

    Pozdrawiam i dziekuję za podpowiedzi

    Tomek
  7. Jakoś potrójnie widzę posty - muszę zacząć się leczyć :-).

    Właśnie miałem napisać, że może to lampy w preampie ale skoro wzmacniacz
    działa odwrotnie (na lampach jest cicho), to może upewnij się, że
    wzmacniacz dobrze gra na lampach a źle na preampie tranzystorowym. Wtedy to
    chyba będzie pewne, że ten preamp się uszkodził. Serwis masz w Krakowie ale
    nie wiem, czy to jest w zakresie 200 km. Serwis tego nie jest prosty, bo tam
    jest impulsowy zasilacz i końcówka chyba też jest w klasie D (czyli też
    impulsowa). Naprawa tego to nie jest proste zadanie i przysłowiony "pan Janek"
    z ZURiT-u nie będzie potrafił tego zrobić.

    Tym niemniej masz proste testy do zrobienia i jak je wykonasz, to będziesz
    coś więcej wiedział.

    Marek
  8. Witam,

    przekazuje kolejne, aktualne informacje na temat mojego combo BA 600.

    Tak jak wspominałem przebywałem w ostatnim tygodniu poza miejscem
    zamieszkania a co za tym idzie nie miałem dostępu do mojego ampega.

    W sobote po raz kolejny bardzo dokładnie sprawdziłem kwestie prądu i jego
    uziemienia. Pomimo wielu prób w kilku miejscach w których uziemienie
    występowało oraz w kolejnym lokalu, w którym grałem w niedziele, szumy
    nadal występowały.

    Co do zmiany preampów, postanowiłem sprawdzić jak combo zachowuje się
    podczas przełączenia z lampowego na tranzystorowy preamp. Podczas właczonej
    Lampy, Ampeg nadal szumi aczkolwiek szum jest mniejszy. Podczas pracy na
    tranzystorze szumy są większe. W obu przypadkach specyfika tego szumu jest
    identyczna, tzn. szum biały połączony z nie wielkim i przrywanym efektem
    odgłosów wystepujących podczas szukania stacji w starym odbiorniku radiowym
    (tak jak wspominałem to są chwilowe odgłosy) + szmery również chwilowe
    wystepujące wprzerwach od 8 do 10 sekund. Oczywiście przy pdokręceniu
    gwizdka oraz poziomu treble, te połaczone odgłosy się zwiększają.

    To wszytko co udało mi się ustalić przez ostatni czas.

    Uprzejmie proszę o analizę powyższej treści i wasze przemyślenia.

    Chetnie spróbowałbym zrobić te testy, aczkolwiek jestem laikiem w kwesti
    elektroniki i potrzebowałbym wskazówek, które przekazałbym mojemu koledze,
    który muzykiem nie jest aczkolwiek na elektronice zna się dobrze.

    Serwis w Krakowie byłby ok, proszę o namiary ewentualnie o namiary do innych
    fachowców od elektroniki w okolicy podkarpacia, Krakowa, Rzeszowa, Kielc,
    Lublina, Radomia i Warszawy.

    Liczę na waszą pomoc, dziekuje za wszelkie sugestie i pozdrawiam

    Tomek
  9. Witam wszystkich forumowiczów raz jeszcze i proszę o ewentualne sugestie
    podpowiedzi/odpowiedzi do mojego ostatniego wpisu.

    Pozdrawiam

    Tomek
  10. Wzmacniacz wygląda na uszkodzony więc jeśli jesteś laikiem w kwesti
    elektroniki, to chyba tylko serwis Ci pozostaje. Serwis jest w Krakowie (chyba
    music-info) i nie wiem jakiej jeszcze odpowiedzi oczekujesz.

    Marek
  11. Jak każdy użytkownik zadający pytania w tym guście - porady, która
    oszczędzi mu fatygi, kłopotów i najlepiej rozwiąże problem. Czasami takich
    udzielić się nie da, ale nie każdy tak od razu chce to przyjąć do
    wiadomości.
  12. Opis problemów z tym wzmacniaczem jest bardzo niedokładny (raz jeden kanał
    działa dobrze, a później oba działają źle). Z tego opisu ja mogę się
    jedynie domyślać (ale nie mam pewności), że wzmacniacz jest uszkodzony.
    Jeśli kolega nie ma jakiś zdolności w dziedzinie elektroniki (a przypominam,
    że wzmacniacz ma zasilacz impulsowy dużej mocy, końcówkę mocy w klasie D i
    używa montażu powierzchniowego), to obawiam się, że bez serwisu się nie
    obejdzie. Oczywiście, jak kumpel się zna na elektronice, to przecież może
    otworzyć wzmacniacz i zobaczyć, czy jakiś większy element się nie urwał.
    Ale należy to robić ostrożnie, bo w tym wzmacniaczu część płytki
    zasilacza jest podłączona bezpośrednio do sieci - dotknięcie grozi
    śmiercią. Można również zadzwonić do serwisu i spytać się, czy się
    podejmą sprawdzenia lub naprawy sprzętu. A telefon do serwisu to nie jest
    trudno znaleźć.

    Marek
  13. Witam,

    z całym szacunkiem Panowie każdy (nawet Wy) chciałby takich odpowiedzi,
    które w pełni wyeliminowałyby nasze sprzetowe problemy, najlepiej
    bezkosztowo ale jestem na tym swiecie 27 lat i wiem ze take rzeczy tylko w
    bajkach. Fakt jestem laikiem w dziedzinie elektroniki, ba basista wirtuozem tez
    nie jestem ale moich opisów będę bronił. Moje posty pojawiałty się w
    miarę testowania combo zgodnie zresztą z waszymi sugestiami, przekazywanymi
    na bieząco. Na początku usterka zauważalna była w trybie preampu
    tranzystorowego, ponieważ takowego używałem. Pod wpływem waszych odpowiedzi
    postanowiłem spr. stabilizacje proądu, gwizdek, poziom treble, odłaczenie
    wysokotonowego oraz prace w systemie preampu lampowego po czym napisałem, że
    w każdym z przypadków w wiekszym lub mniejszy natężeniu szumy, szmery i
    efekt starego radia wystepują nadal. To że opisywałem efekty testow na
    bieżąco miało tylko pomóc w poszukiwaniach uterki oraz dać wam do
    zrozumienia że nie mam waszej pomocy głęboko w d..., tylko stosuje się do
    waszych zaleceń.

    Poza tym poprosiłem dodatkowo o ewentualne namiary na Kraków, które fakt
    mogę teraz po nazwie serwisu sam znaleźć oraz o namiary do innych
    serwisów.

    Pomijając że się po mnie dobrze przejechaliście dziekuje wysztkim za
    pomoc.

    pozdrawiam

    Tomek
  14. MarkBass trochę za ostro Cie potraktował. Ale w jednej kwestii muszę się z
    nim zgodzić - skoro nie znasz się na elektronice, to szukaj pomocy w
    serwisach. Sądząc po opisie MarkBassa tego Ampega, to sam, mimo ukończenia
    studiów z elektroniki i niewielkiej (ale zawsze) znajomości budowy
    wzmacniaczy, nie podjąłbym się "grzebania" w nim.

    Twoje opisy były faktycznie mało pomocne, ale nie spodziewałbym się
    lepszych w Twoich warunkach (sprzęt poza miejscem zamieszkania). Tym bardziej
    na Twoim miejscu dążyłbym już do wizyty w serwisie, bo w tym przypadku mamy
    sytuację "leczenia na odległość", a z tegbo nic dobrego nie wyniknie.
  15. Sorry jeśli moje odpowiedzi były za ostre - nie taki był zamiar. Wiem, że
    każdy chciałby:

    @tomitbg: takich odpowiedzi, które w pełni wyeliminowałyby nasze sprzetowe problemy, najlepiej bezkosztowo


    ale w przypadku gdy wzmacniacz wydaje się być uszkodzony, to nie
    ma takiej odpowiedzi, choćbyś nie wiadomo jak tego chciał. Ten wzmacniacz
    musi obejrzeć ktoś kto się na tym zna i potwierdzić (lub wykluczyć), że
    to jest usterka. Autoryzowany serwis jest najlepszym miejscem aby to zrobić
    (no chyba, że ceny będą wysokie).

    Takiej porady jak oczekujesz można udzielić gdy ktoś nie wie jak
    obsługiwać sprzęt, nie wie jak włączyć efekt, itp - czyli brak mu pewnej
    wiedzy. Ale w przypadku awarii jest to raczej nie możliwe. Napisz co
    stwierdził serwis, bo sam jestem ciekawy.

    Jeśli jeszcze chcesz zrobić jakiś eksperyment, to włącz zewnętrzny preamp
    na wejście końcówki (aby całkowicie wykluczyć usterkę preampu). To nie
    rozwiąże problemu ale będzie trochę więcej wiedział co ewentualnie może
    być uszkodzone (w tym wypadku pozostaną zasilacz lub końcówka mocy).

    Marek
  16. dzięki Panowie za pomoc,

    jak tylko czegoś się dowiem, na pewno napisze :)

    Pozdrawiam,

    Tomek
Napisz odpowiedź