BC Rich Virgo Celtic problem

Witam. Mam problem z móją basówką, a dokładniej kiedy podpinam ją do
mojego comba (Hiwatt Hurricane 10w) bas uparcie nie chce wydawać żadnego
dźwięku, tylko przy mocniejszym szaprnieciu lub uderzeniu struną w
przetwornik wyda charczący dźwięk. Na początku działał, ale nagle
przestał nie wiem czemu. Bateria była wymieniana więc nie w niej lezy
problem. Proszę o pomoc, czy da się to naprawić samemu czy oddać do
lutnika?

Załączniki

-

Jak Ty oceniasz wpis?

Wiesz po co są te ikonki?

Wpisy są prywatnymi opiniami poszczególnych autorów.

Komentarzy: 12

  1. przewód sprawdz. Potem sprawdz czy się ktorys lut nie rozlutował i przerwy
    gdzies nie ma.
  2. Przewód sprawdzony, luty w gnieździe czy w reszcie gitary też
    sprawdzić?
  3. Baterię wymień.
  4. @Wolficzek: Bateria była wymieniana więc nie w niej lezy problem.


  5. ew sprawdz gniazdo wejsciowe w combie, może tez gdzies zimne luty mieć. I cala
    elektronike wiosła sprawdz, zapewne odlutowała się gdzies masa albo sygnał z
    przystawki i dlatego przerywa/nie gra wcale.
  6. Nie sprawdzałem przewodów jeszcze, póki co wymieniłem 2 razy baterie i mam
    nowe odkrycie, mianowicie, gdy bas dostaje nową baterię gra przez około 2-3
    minuty, potem zaczyna "buczeć" aż w końcu pada. Co może być tego
    przyczyną?
  7. Oczywiście nie zostawiasz kabla w gnieździe? Elektronike mam prawdopodobnie
    popsutą.
  8. Nie rozumiem o co Ci chodzi z zostawianiem kabla w gnieździe, a co według
    Ciebie w elektronice może nie działać?
  9. Kiedy kabel jest w gnieździe ciągnie prąd z baterii i dlatego po skończonym
    graniu trzeba go wyciągać. Być może masz zwarcie w elektronice, które
    wyczerpuje baterię w ekspresowym tempie.
  10. Dziękuję za wyjaśnienie, jednak kabla nie zostawiam w gnieździe. Gdzie
    szukać tego zwarcia? W przewodach od baterii?
  11. sprawdz polaczenia przewodów z masą oraz sygnałem i potkami, gdzies zapewne
    masz zwarcie i dlatego nie ma sygnału. Zwierająca się masa z sygnałem może
    dawac takie objawy, bo sam miałem taki problem przy ekranowaniu gdzie ekran mi
    się z sygnałem na potku zwierał i była cisza.

    W sammych przewodach raczej nie ma co się zwierac bo są odizolowane. Albo sam
    sprawdz albo daj znajomemu elektronikowi który Ci to zrobi za flachę, bo bez
    znajomosci chociazby podstaw elektroniki/elektryki może być Ci ciężko.
    (podstawy - co to jest masa, sygnał, ekran, zwarcie etc.)

    pozdrawiam!
  12. W takim razie szykuje flaszkę i lecę do elektryka :) Dzięki za pomoc!
Napisz odpowiedź