Dlaczego mój bas w trybie aktywnym nie gra na niektórych wzmacniaczach?

Witam,

jestem początkującym basistą i niemal zupełnie nie orientuje się w
sprawach technicznych. Mam następujący problem. W moim Corcie C4 mam tryb
aktywny i pasywny. Z pasywnym wszystko jest w porządku. Kiedy podłączam bas
do comba gitarowego tryb aktywny nie działa w ogóle. Kiedy podłączam bas do
wzmacniacza basowego kumpla (Fender BXR 75wat) również aktyw nie działa –
jedynie jak bardzo mocno szarpnę strunę to słychać z głośnika ciche
mruknięcie, które zaraz się wycisza. Kiedy podłączam bas do komputera lub
wieży, wszystko gra normalnie. Jaka jest tego przyczyna? Z góry dziękuję za
wszelkie odpowiedzi,

Załączniki

-

Jak Ty oceniasz wpis?

Wiesz po co są te ikonki?

Wpisy są prywatnymi opiniami poszczególnych autorów.

Komentarzy: 6

  1. Sprawdzałeś baterię?
  2. Tak, bateria jest nowa.
  3. Podłączasz się czasem wtykiem stereo? Znaczy się ten czopek na końcu i dwa
    pierścienie.
  4. Miałem tak raz ze swoim G&Lem. Wpiąłem się w piec TC coś tam 500
    (kombo). W pasywie git, a aktywie cisza z popiardywaniem. Do tej pory nie wiem,
    o co chodziło. Baterii nie zmieniałem jeszcze w basie jeszcze ani razu, ale
    cały czas działa git. A minął z rok od tamtego podpinania do TC.
  5. Faktycznie, jak podłączam stereo to wszystko ok. Piotrek, mógłbyś
    wytłumaczyć dlaczego się tak dzieje, że tryb aktywny nie działa na kablu
    stereo?
  6. Po prostu w gitarze pewnie masz gniazdo stereo. Po włożeniu jacka mono obwód
    się zamyka i układ aktywny zaczyna pracować (taki patent dla oszczędności
    baterii). Jak włożysz wtyczkę stereo to układ się nie zamknie, a co za tym
    idzie nie będzie pracował. Rozwiązaniem jest wymiana końcówki na mono
    bądź zwarcie we wtyczce kanałów lewego i prawego.
Napisz odpowiedź